AXIS Companion

Inleiding

Deze handleiding beschrijft hoe u de AXIS Companion-software versie 4.0 en later gebruikt.

Meer informatie over AXIS Companion

Ga voor videotutorials en web-apps naar axis.com/products/axis-companion/how-it-works

Aanbevelingen voor het systeem

• Besturingssysteem: Windows 10 64-bits

• Processor: Intel Core i5

• RAM: 4 GB

• Grafische kaart: 256 MB onboard videogeheugen

• Driver voor de grafische kaart: Gebruik altijd de nieuwste versie

• Netwerk: 100 Mbps

• Internettoegang is vereist tijdens systeemsetup en -management (live en opgenomen videobeelden offline beschikbaar)

• UPS (Uninterruptible Power Supply, noodstroomvoeding)

• Mobiele apparaten: iOS 14 of Android 8.1

Als u apparaten gebruikt met firmware 5.50, raadpleeg dan Apparaten met firmware 5.50 gebruiken.

Aan de slag met AXIS Companion

1. Opmerking

Internettoegang is vereist tijdens de systeemsetup.

2. Overzicht van de installatie:
  3. Een MyAxis-account registreren

4. De hardware installeren

5. De desktop-app installeren

6. Een site maken

7. De mobiele app installeren

Resultaat van systeeminstallatie:

• De firmware is geüpgraded op alle Axis-apparaten.

• Er is een wachtwoord ingesteld voor de apparaten.

• De opnamen zijn ingeschakeld met standaardinstellingen.

• De externe toegang is ingeschakeld.

Een MyAxis-account registreren

Registreer een MyAxis-account op axis.com/my-axis/login.

U kunt uw MyAxis-account veiliger maken door meerfactorauthenticatie of multifactorauthenticatie (MFA) te activeren. MFA is een beveiligingssysteem dat een extra verificatielaag toevoegt om zeker te zijn van de identiteit van de gebruiker.

1. MFA activeren:
  2. Log in met uw MyAxis-gebruikersgegevens.

3. Ga naar MyAxis en selecteer Account settings (Accountinstellingen) in het drop-down menu.

4. Schakel 2–Step verification (Verificatie in 2 stappen) in.

5. U wordt omgeleid naar een aanmeldingspagina.
  6. Log in met uw MyAxis-gebruikersgegevens.

7. MFA is nu actief.

1. Inloggen wanneer MFA actief is:
  2. Log in op uw MyAxis-account.

3. Er wordt een e-mail naar u verzonden.
  4. Open de e-mail en klik op Authenticate (Verifiëren).

5. Als u geen e-mail hebt ontvangen, controleert u of deze zich in uw map met ongewenste e-mail bevindt. Als deze daar niet is te vinden, neemt u contact op met IT-support.

De hardware installeren

1. Installeer uw camerahardware.

2. Verbind de recorder via de LAN-poort met uw netwerk.

3. Opmerking

Als u geen recorder hebt, hebt u een camera met een AXIS Surveillance Card nodig als u videobeelden wilt kunnen opnemen.

4. Verbind de camera's met de geïntegreerde PoE-switch van de recorder of een externe PoE-switch.

5. Verbind de computer met hetzelfde netwerk als de recorder.

6. Verbind de voeding met de recorder.

7. Belangrijk

Sluit het netsnoer eerst aan op de recorder en vervolgens op het stopcontact.

8. Wacht enkele minuten totdat de recorder en de camera's zijn opgestart voordat u verdergaat.

VOORZICHTIG

Houd de recorder in een goed geventileerde omgeving en zorg voor voldoende ruimte rond de recorder om oververhitting te voorkomen.

De desktop-app installeren

1. Ga naar axis.com/products/axis-companion en klik op Download (Downloaden) om de AXIS Companion-desktop-app voor Windows te downloaden.

2. Meld u aan via uw MyAxis-account.

3. Lees de licentieovereenkomst en selecteer één van de opties om verder te gaan.

4. Sla het bestand op op een locatie naar keuze.

5. Open het bestand en klik op Run (Uitvoeren) om de installatie te starten.

6. Als u de app wilt toestaan om wijzigingen aan te brengen op uw apparaat, klikt u op Yes (Ja).

7. Selecteer de taal en klik op OK.

8. Volg de setupwizard.

Een site maken

Onder voorbehoud van wijzigingen in de gebruikersinterface.

Een site is een centraal punt voor toegang tot een bewakingsoplossing, bijvoorbeeld alle camera's in een winkel. U kunt verschillende sites bijhouden via één MyAxis-account.

Opmerking

Als u een eerdere versie van AXIS Companion hebt gebruikt, hebt u mogelijk apparaten die niet worden ondersteund in AXIS Companion versie 4. Niet-ondersteunde apparaten zijn onder andere NAS-apparaten van derden en oude Axis-apparaten met firmware die niet kan worden bijgewerkt naar 5.50 of later. De wizard informeert u over dergelijke problemen en helpt u om deze aan te pakken.

Opmerking

Sites die in een eerdere versie dan AXIS Companion versie 4 zijn gemaakt, verschijnen niet in de lijst met sites. U kunt de migratiehandleiding (beschikbaar op de webpagina voor support) lezen voor meer informatie.

1. Start de AXIS Companion-desktop-app.

2. Meld u aan met uw MyAxis-account.

3. Klik op Get started (Aan de slag).

4. Geef uw site een naam en voer uw bedrijfsnaam in.

5. Klik op Next (Volgende).

6. Selecteer de apparaten die u wilt toevoegen aan uw site.

Als apparaten met een wachtwoord beschermd zijn, moet u het wachtwoord voor de apparaten invoeren voordat u deze kunt selecteren.

7. Opmerking

Als u apparaten heeft die niet worden ondersteund, kunt u klikken op Read more (Meer lezen) om te weten te komen waarom ze niet worden ondersteund.

8. Klik op Next (Volgende).

9. Voer een wachtwoord in.

Dit wachtwoord wordt gebruikt om toegang te krijgen tot de webpagina's van het apparaat of de offline modus in de AXIS Companion-mobiele app.

10. Klik op Next (Volgende).

11. Op de pagina Ready to install (Klaar om te installeren) ziet u mogelijk een lijst met camera's die moeten worden hersteld. Als dit het geval is, klikt u op de link Restore device (Apparaat herstellen) om het probleem te herstellen op de webpagina van het apparaat.

12. Klik op Finish (Voltooien) en wacht terwijl AXIS Companion de camera's configureert.

13. Opmerking

Het configureren kan enkele minuten duren.

Zie AXIS Companion-tutorials voor videotutorials over hoe aan de slag te gaan.

De mobiele app installeren

U kunt de AXIS Companion-mobiele app gebruiken om uw systeem in te stellen en het vanaf elke locatie te regelen. Realtime waarschuwingsmeldingen maken u bewust van verdachte activiteit. U kunt ook video-opnamen bekijken en exporteren.

1. Ga naar uw App Store of Google Play.

2. Zoek naar AXIS Companion 4 en download de app.

3. Open de AXIS Companion -app en meld u aan met uw AXIS-gebruiksgegevens.

Als u geen Axis-account hebt, kunt u naar axis.com/my-axis gaan om een nieuw account te registreren.

Zie AXIS Companion-tutorials om meer te weten te komen over het gebruik van de app.

Dagelijks gebruik

Toegang tot uw camera's

1. Meld u vanaf een computer of een mobiel apparaat via uw MyAxis-account aan bij AXIS Companion.

2. Voer de site in die uw camera's bevat.

Kom meer te weten via de AXIS Companion-tutorials.

Live videobeelden bekijken

Onder voorbehoud van wijzigingen in de gebruikersinterface.
  1. Ga naar

2. Selecteer de camera waarvan u de beelden wilt bekijken.

Zie de AXIS Companion-tutorials om een video te bekijken over het zoomen, pannen en maken van snapshots.

Een opname afspelen

Onder voorbehoud van wijzigingen in de gebruikersinterface.
  1. Ga naar

2. Gebruik de tijdlijn en de kalender om de opname te zoeken.

3. Selecteer de camera in de tijdlijn en verplaats de afspeelmarkering naar het gewenste tijdstip.

4. Opmerking

Wanneer u de afspeelmarkering verplaatst, wordt het videobeeld continu bijgewerkt. Zo kunt u gemakkelijk een specifiek moment in de opname vinden.

5. Klik op Play (Afspelen).

Zie de AXIS Companion-tutorials om een video te bekijken over het doorbladeren en afspelen van opnamen.

Een opname opslaan

1. Ga naar >

2. Selecteer begin- en eindtijden voor een cameraopname.

3. Selecteer de camera's waarvan u opnamen wilt opslaan.

4. Als u wilt opslaan op een USB-stick op een AXIS S3008 Recorder, schakelt u het selectievakje Save to recorder USB (Opslaan op recorder-USB) in.

5. Opmerking

Voor de eerste partitie van uw USB-apparaat moet een exFAT- of NTFS-bestandssysteem worden gebruikt.

6. Sla de opname op.

Zie de AXIS Companion-tutorials om een video te bekijken over het opslaan van opnamen.

Een opgeslagen opname afspelen

Als u een opgeslagen opname wilt afspelen, opent u deze met AXIS File Player.

Wanneer u een opname opslaat, wordt AXIS File Player opgeslagen in dezelfde map. AXIS File Player heeft een tijdlijn die toont op welk tijdstip de opname is gemaakt.

Een opgeslagen opname valideren

U kunt een opname valideren om te bevestigen dat de tijdstempel en beelden niet zijn gemanipuleerd nadat de opname voor het eerst is opgeslagen. Daartoe wordt een digitale handtekening ingesloten in het bestand wanneer u een opname opslaat. U kunt voor meer veiligheid een wachtwoord toevoegen aan de digitale handtekening.

1. Uw digitale handtekening beveiligen met een wachtwoord bij het opslaan van een opname:
  2. Ga naar > Instellingen > Bestand.

3. Selecteer Video formaat, selecteer Windows Media Format (.asf).

4. Selecteer Toon opties voor digitale handtekening bij het opslaan van opnamen.

Bij het opslaan van een opname verschijnt voortaan het venster Digitale handtekening, dat u in staat stelt om een wachtwoord te kiezen voor de handtekening.

Een opname valideren:

1. Open de opgeslagen opname met AXIS File Player.

2. Klik op Tools (Hulpmiddelen) en selecteer Verify digital signature (Digitale handtekening controleren).

3. Voer het wachtwoord in als een wachtwoord is toegepast op de handtekening, en klik op OK.

Een venster verschijnt om te informeren of de opname al dan niet geldig is.

Een snapshot maken

• Een snapshot maken van live beelden:
  • Klik op

1. Een snapshot maken van opnamen:
  2. Gebruik de tijdlijn en de kalender om de opname te zoeken.

3. Selecteer de camera in de tijdlijn en verplaats de afspeelmarkering naar het gewenste tijdstip.

4. Klik op om de onderzoekmodus te starten.

• In de onderzoekmodus kunt u de opgenomen videobeelden frame voor frame doorlopen om het exacte moment te zoeken waarop een incident gebeurd is en een snapshot te maken van dat moment.

5. Om het incident te zoeken, klikt u op de thumbnails om 30, 15, 5 of 1 frame(s) terug te spoelen (bovenste deelvenster) of vooruit te spoelen (onderste deelvenster). U kunt ook de schuifregelaar gebruiken.

6. Zodra u tevreden bent, klikt u op om een snapshot te maken.

• Voor de meeste camera's bevat het snapshot het complete camerabeeld, ongeacht het zoomniveau. Voor camera's met een gedewarped beeld is het snapshot het ingezoomde beeld.

1. Wijzig de map waarin snapshots worden opgeslagen:
  2. Ga naar > Customize (Aanpassen).

3. Wijzig de instellingen onder Snapshots (Snapshots).

De beeldinstellingen aanpassen

1. Ga naar > Cameras (Camera's).

2. Klik op > Image settings (Beeldinstellingen) voor de camera die u wilt aanpassen.

3. U kunt het beeld regelen door het aanpassen van instellingen zoals:
  • Appearance (Vormgeving)

• Exposure (Belichting)

• Overlay (Overlay)

• Day & Night (Dag en nacht)

• Privacy mask (Privacymasker)

• Focus & zoom (Focus en zoom)

De videokwaliteit configureren

U kunt de videokwaliteit configureren om te voldoen aan uw vereisten op het gebied van beeldkwaliteit en bandbreedtegebruik. Instellingen voor de videokwaliteit hebben invloed op opnamen op bewegingsdetectie, continue opnamen en live beelden.

1. Ga naar > Cameras (Camera's).

2. Klik met de rechtermuisknop op de camera die u wilt configureren, en selecteer Video Quality Settings (Instellingen videokwaliteit).

3. Bewerk de profielinstellingen voor:

• High (Hoog) (resoluties met een beeldbreedte hoger dan 640 pixels)

• Low (Laag) (resoluties met een beeldbreedte tot 1920 pixels)

• Opmerking

Hoge resoluties voor de lage instelling kunnen invloed hebben op de scrubbing wanneer u opnamen bekijkt.

4. Klik op OK om op te slaan.

Gebeurtenissen bekijken

Klik op voor het bekijken van een lijst met gebeurtenissen die zijn gedetecteerd door Axis-analyses, zoals bewegingsdetectie of omheiningsbewaking.

• Klik op een gebeurtenis in de lijst om een opname van de gebeurtenis te bekijken.

• Klik met de rechtermuisknop op een gebeurtenis in de lijst als u wilt gaan naar het live beeld voor de camera die de gebeurtenis heeft getriggerd.

• Gebeurtenissen verschijnen alleen in de lijst als de desbetreffende Axis-analysefunctie actief is.
  • Als u een Axis-analysefunctie wilt activeren, gaat u naar > Events (Gebeurtenissen)

Example

Een receptionist duwt op een paniekknop. Een operator ontvangt een melding en bekijkt de gebeurtenis.

Onder voorbehoud van wijzigingen in de gebruikersinterface.

Videobewegingsdetectie configureren

In vergelijking met continue opnamen levert alleen opnemen bij bewegingsdetectie aanzienlijke besparingen op qua schijfruimte en bandbreedte.

Als de bewegingsdetectie te vaak wordt geactiveerd, kunt u de instellingen aanpassen om delen van de weergave of bepaalde typen gebeurtenissen te negeren.

Onder voorbehoud van wijzigingen in de gebruikersinterface.
  1. Ga in AXIS Companion naar > Cameras (Camera's).

2. Zorg ervoor dat de camera is ingeschakeld in de kolom Motion detection (Bewegingsdetectie).

3. Klik op voor een camera en selecteer Motion recording (Opname op bewegingsdetectie).

4. In het dialoogvenster Motion recording (Opname op bewegingsdetectie) klikt u op Settings (Instellingen).

5. Kies welk deel van de cameraweergave u wilt insluiten in de bewegingsdetectie:

• Bewerk het donkere gebied dat moet worden ingesloten voor bewegingsdetectie.

• Selecteer Exclude area (Gebied uitsluiten) om een gebied te tekenen dat moet worden uitgesloten van bewegingsdetectie.

• Opmerking

Voor sommige cameramodellen kunt u alleen vierkanten tekenen, voor andere modellen ook complexe veelhoeken.

6. Vouw Advanced (Geavanceerd) uit om de instellingen van de filters aan te passen.

• Small objects filter (Filter voor kleine objecten): hiermee negeert u kleine objecten, zoals dieren.

• Swaying objects filter (Filter voor door de wind bewegende objecten): hiermee negeert u objecten die alleen binnen een korte afstand bewegen, zoals bomen of vlaggen als het waait.

• Opmerking

Het filter voor bewegende objecten is niet voor alle cameramodellen beschikbaar.

• Short-lived objects filter (Filter voor kort verschijnende objecten): hiermee negeert u objecten die slechts gedurende korte tijd worden weergegeven, zoals de lichtbundels van passerende auto's of snelle schaduwen.

7. Klik twee keer op OK.

Meldingen instellen

U kunt AXIS Companion een melding naar uw mobiele app sturen wanneer bepaalde typen beweging in een cameraweergave plaatsvinden.

• De bewegingstriggers zijn gebaseerd op de volgende ACAPs:
  • AXIS Video Motion Detection

• AXIS Fence Guard

1. Workflow:
  2. Controleer of de ACAP is geactiveerd in uw apparaat.

3. Ga in AXIS Companion naar > Events (Gebeurtenissen) en selecteer een ACAP.

4. Configureer een schema voor wanneer u meldingen wilt ontvangen.

5. Selecteer onder Activation (Activering) de camera's waarvan u meldingen wilt ontvangen.

Meldingen ontvangen op uw mobiele apparaat:

• Push-meldingen worden naar uw mobiele app verzonden als u met uw MyAxis-account bent ingelogd op uw mobiele apparaat.

• Als u bij het installeren van de AXIS Companion 4-mobiele app wordt gevraagd of u meldingen wilt ontvangen, dient u dit te accepteren. Als u de meldingen later wilt deactiveren, gaat u naar de instellingen van uw mobiele apparaat, selecteert u de AXIS Companion 4-app en schakelt u de meldingen uit.

1. Meldingen in- of uitschakelen in de mobiele app:
  2. Ga naar > Notifications (Meldingen).

3. Schakel Motion detection (Bewegingsdetectie) in of uit.

Wanneer een melding wordt verzonden, verschijnt deze als een pop-upbericht op uw mobiele apparaat. Tik op het bericht om de beelden van de lopende gebeurtenis af te spelen.

Videobewegingsdetectie

U kunt meldingen ontvangen wanneer een beweging wordt gedetecteerd.

Onder voorbehoud van wijzigingen in de gebruikersinterface.
  1. Workflow:
  2. Controleer of bewegingsdetectie is geactiveerd voor uw apparaat.

3. Stel een schema in.

4. Activeer meldingen op basis van bewegingsdetectie.

Omheiningsbewaking

U kunt meldingen ontvangen wanneer een virtuele omheining wordt gepasseerd in een cameraweergave.

Onder voorbehoud van wijzigingen in de gebruikersinterface.
  1. Workflow:
  2. Ga naar de webpagina van het apparaat en open AXIS Fence Guard.

3. Teken een virtuele omheining.

4. Ga naar AXIS Companion en activeer omheiningsbewakingsmeldingen.

Een gebruiker toevoegen

Onder voorbehoud van wijzigingen in de gebruikersinterface.
  1. Ga naar > Users (Gebruikers).

2. Klik op Add... (Toevoegen...).

3. Voer een e-mailadres in, selecteer een toegangsniveau en klik vervolgens op OK.

4. De volgende toegangsniveaus zijn beschikbaar:
  5. Administrator
    Volledige toegang
    Operator
    Kan opnamen en live beelden bekijken, maar kan geen wijzigingen aanbrengen aan de site
    Viewer
    Kan alleen toegang krijgen tot live beelden

Offline modus activeren

Als u AXIS Companion uitvoert terwijl er geen verbinding met internet is, kunt u naar de offline modus gaan. Dit maakt Live view (Live beeld) en Recordings (Opnamen) lokaal beschikbaar. U kunt echter geen toegang krijgen tot het menu Configuration (Configuratie) wanneer de internetverbinding down is.

• Offline modus activeren:
  • Klik op > Site (Site) en schakel Offline mode (Offline modus) in.

Opmerking

U kunt live beeld en afspelen alleen gebruiken in de offline-modus. Voor alle andere bewerkingen hebt u internetverbinding nodig.

De pc die in de offline-modus toegang heeft tot de site moet zijn verbonden met hetzelfde subnet als de camera's. U kunt de offline-modus niet gebruiken als een van de netwerken waarmee de pc verbonden is, toegang heeft tot internet.

Als u toegang wilt krijgen tot de site zonder internetverbinding, moet u ervoor zorgen dat offline-modus is ingeschakeld voordat u offline gaat werken.

Als u een site wilt maken en instellen, moeten uw computer en alle apparaten toegang tot internet hebben.

De mobiele app gebruikt hetzelfde wachtwoord als was ingesteld voor het apparaat toen de site werd gemaakt.

Voor websites die vooral offline worden gebruikt, wordt aangeraden een statische IP- of DHCP-reservering in te stellen.

Meldingen worden niet verzonden tijdens de offline-modus.

U hebt toegang tot internet nodig om een volledig systeemrapport te kunnen krijgen.

Videobeelden weergeven op een extern beeldscherm

Onder voorbehoud van wijzigingen in de gebruikersinterface.
  • Wat u nodig hebt:
  • Een Apple TV- of Android TV-apparaat.

• De AXIS Companion 4-app moet geïnstalleerd zijn op uw mobiele apparaat.

• De AXIS Companion TV-app moet vanuit de App Store of Google Play geïnstalleerd zijn op uw Apple TV- of Android TV-apparaat.

• Uw camera's, mobiele app en tv-app moeten allemaal met hetzelfde lokale netwerk zijn verbonden.

• AppleTV 4 en NVIDIA Shield met Android 6 of hoger.

1. U gaat als volgt te werk:
  2. Open de AXIS Companion 4-mobiele app en log in.

3. Ga naar Devices (Apparaten) > en selecteer uw externe beeldscherm.

4. Opmerking

Het kan enkele seconden duren voordat het pictogram verschijnt.

5. Selecteer de camera's waarvan u de beelden wilt tonen op uw externe beeldscherm.

6. Tik op en wacht totdat de configuratie is voltooid.

7. U kunt één camera tegelijk weergeven of een gesplitste weergave met maximaal 16 camera's maken.

8. Wanneer de AXIS Companion 4 TV-app wordt geopend, leest u de instructies op het scherm over hoe u kunt navigeren in de app.

Een smalle ruimte bewaken

Gebruik het Corridor Format voor een betere benutting van het volledige gezichtsveld in een lange en smalle ruimte, bijvoorbeeld een trap, hal, weg of tunnel.

1. Stel de camera of de lens ervan in op een verticaal gezichtsveld.

2. Ga in AXIS Companion naar > Cameras (Camera's).

3. Op de rij van de camera die u wilt aanpassen, klikt u op > Image settings (Beeldinstellingen).

4. Op het tabblad Appearance (Vormgeving) selecteert u een geschikte hoek voor Orientation (Oriëntatie).

5. Klik op Close (Sluiten).

Verbinding maken met een door station (video-intercom)

U kunt een door station verbinden met zowel uw AXIS Companion-desktop-app als de mobiele app. Dit maakt het voor u mogelijk om oproepen te beantwoorden, een deur te ontgrendelen en videobeelden van een door station te bekijken met uw mobiele apparaat.

Opmerking

Als u een deur wilt ontgrendelen, moet uw door station goed verbonden zijn met het elektronische slot van de deur. De documentatie voor uw door station bevat informatie over hoe u deze verbinding juist tot stand brengt. Ga naar axis.com/products/access-control/network-door-stations om de documentatie voor uw door station te zoeken.

Opmerking

Zorg ervoor dat een door station verbonden is met hetzelfde netwerk als uw computer. Anders wordt het niet weergegeven in de lijst met apparaten in uw AXIS Companion-apps.

Uw desktop-app verbinden met een door station (video-intercom)

1. Ga in de AXIS Companion-desktop-app naar > Cameras (Camera's).

2. Klik op Add devices (Apparaten toevoegen) en voeg een door station toe.

U kunt nu het door station beantwoorden met uw AXIS Companion-desktop-app.

Uw mobiele app verbinden met een door station (video-intercom)

1. Uw desktop-app verbinden met een door station (video-intercom).

2. Start de AXIS Companion 4-mobiele app.

3. Log in bij het MyAxis-account dat u gebruikt voor de desktop-app.

U kunt nu een door station beantwoorden met uw AXIS Companion 4-mobiele app.

1. Andere gebruikers toegang verlenen tot een door station:
  2. Ga vanuit de AXIS Companion-desktop-app naar > Users (Gebruikers).

3. Nodig de gebruiker uit voor de site.

1. Oproepen van een door station uitschakelen:
  2. Ga in de AXIS Companion 4-mobiele app naar User (Gebruiker).

3. Ga naar Notifications (Meldingen) en schakel Door station calls (Door station-oproepen) uit.

Camera's aan uw site toevoegen

1. Verbind de camera's met de geïntegreerde PoE-switch van de recorder of een externe PoE-switch.

2. Ga naar > Cameras (Camera's).

3. Klik op Add devices (Apparaten toevoegen).

4. Selecteer de apparaten die u wilt toevoegen aan uw site.

Als apparaten met een wachtwoord beschermd zijn, moet u het wachtwoord voor de apparaten invoeren voordat u deze kunt selecteren.

5. Opmerking

Als u apparaten heeft die niet worden ondersteund, kunt u klikken op Read more (Meer lezen) om te weten te komen waarom ze niet worden ondersteund.

6. Klik op Next (Volgende).

7. Voer een wachtwoord in.

Dit wachtwoord wordt gebruikt om toegang te krijgen tot de webpagina's van het apparaat of de offline modus in de AXIS Companion-mobiele app.

8. Klik op Next (Volgende).

9. Op de pagina Ready to install (Klaar om te installeren) ziet u mogelijk een lijst met camera's die moeten worden hersteld. Als dit het geval is, klikt u op de link Restore device (Apparaat herstellen) om het probleem te herstellen op de webpagina van het apparaat.

10. Klik op Finish (Voltooien) en wacht terwijl AXIS Companion de camera's configureert.

11. Opmerking

Het configureren kan enkele minuten duren.

Een camera van uw site verwijderen

1. Ga naar > Cameras (Camera's).

2. Op de rij van de camera die u wilt verwijderen, klikt u op > Remove (Verwijderen).

3. Als de camera nog opnamen maakt, selecteert u Stop motion and continuous recording (Stop-motion en continue opname) om opnamen te stoppen.

4. Klik op OK.

Uw systeem op afstand beheren

Toegang op afstand tot een bewakingssysteem kan veel tijd en geld besparen bij het onderhouden en oplossen van problemen met een systeem.

• Met de tool Remote System Management voor AXIS Companion krijgt u een overzicht van de installaties en kunt u meteen eenvoudige onderhoudsstappen uitvoeren, zoals:
  • Apparaten opnieuw starten

• Apparaten upgraden

• Gebruikersmachtigingen beheren

Aan de slag met beheer op afstand

Opmerking

Alleen gebruikers met beheerdersrechten hebben toegang tot de sites.

1. Ga naar https://connect.axis.com

2. Log in op uw MyAxis-account.

Er wordt een lijst met uw sites weergegeven.

• Als u een site wilt vinden, typt u het zoekveld.

• Als u alleen sites wilt weergeven die fouten bevatten, klikt u op Has error (Heeft fout).

• Als u zich wilt afmelden, klikt u op het menu Initialen en vervolgens op Sign out (Afmelden).

• Als u wilt zien wie er momenteel is ingelogd, klikt u op het menu Initialen.

Sites beheren

• Een gebruiker uitnodigen voor een site:

1. Klik op > Users (Gebruikers).

2. Klik op Add user (Gebruiker toevoegen).

3. Voer het e-mailadres van de gebruiker in en selecteer een machtigingsniveau:

- Viewer: Toegang tot Live view (Live beeld).

- Operator: Toegang tot Live view (Live beeld) en Recordings (Opnamen).

- Administrator (Beheerder): Toegang tot Live view (Live beeld), Recordings (Opnamen) en Configuration (Configuratie).

4. Klik op Invite (Uitnodigen).

• Een gebruiker van een site verwijderen:

1. Klik op > Users (Gebruikers).

2. Klik op > Remove from site (Verwijderen van de site).

• Als u de naam van een site wilt wijzigen, klikt u op > Rename (Naam wijzigen).

• Als u een site wilt verwijderen, klikt u op > Remove (Verwijderen).

• Klik op een site om deze te openen.

Er wordt een lijst weergegeven met de apparaten die tot de site behoren.

Apparaten beheren

Wanneer u een site opent, ziet u een lijst met alle apparaten die tot die site behoren.

• Klik op een apparaat om de eigenschappen ervan te zien.

• De firmware van één apparaat bijwerken:

1. Klik op het apparaat om de eigenschappen ervan te zien.

2. Klik op Upgrade (Upgraden).

• Upgrade de firmware van alle apparaten tegelijk:

1. Klik op Upgrade all (Alles upgraden) (de optie is alleen zichtbaar wanneer er meerdere beschikbare firmware-updates zijn).

• Opmerking

Een firmware-upgrade kan enkele minuten duren.

• Als u de naam van een apparaat wilt wijzigen, klikt u op > Rename (Naam wijzigen).

• Als u een apparaat opnieuw wilt starten, klikt u op > Restart (Opnieuw opstarten).

• Als u een apparaat wilt verwijderen, klikt u op > Delete (Verwijderen).

Netwerkluidsprekers gebruiken

Door luidsprekers toe te voegen aan uw videosurveillancesysteem, kunt u de beveiliging op uw locatie verbeteren met behulp van door gebeurtenissen getriggerde mededelingen en rechtstreekse oproepen.

Opmerking

Zie de gebruikershandleiding voor uw luidspreker voor informatie over het aanpassen van het luidsprekervolume, het instellen van een zone en het gebruik van gebeurtenistriggering. U vindt de gebruikershandleiding op de supportpagina van het product op axis.com.

Een netwerkluidspreker toevoegen

1. Ga naar Configuration (Configuratie) > Speakers (Luidsprekers).

2. Klik op Add device (Apparaat toevoegen) en volg de wizard.

Live mededelingen doen

In AXIS Companion maakt een push-to-talk-functie het mogelijk om live mededelingen te doen via een of meer luidsprekers.

Onder voorbehoud van wijzigingen in de gebruikersinterface.

Een mededeling doen via een luidspreker:

1. Ga naar Live view (Live beeld) van een camera op de site en selecteer uw luidspreker.

2. Houd het microfoonpictogram ingedrukt om de microfoon te activeren.

3. Wanneer u uw mededeling hebt gedaan, laat u het microfoonpictogram los.

Een mededeling doen via meerdere luidsprekers:

Gebruik de webpagina's van de luidsprekers om ze toe te voegen aan een zone en om een van de luidsprekers in de zone als master te selecteren. Wanneer u een mededeling doet via de masterluidspreker, wordt het geluid weergegeven via alle luidsprekers in de zone.

Probleemoplossing

Technische problemen, aanwijzingen en oplossingen

ProbleemOplossing

Ik heb geen live beelden.

Ga naar Veelvoorkomende problemen verhelpen.

Mijn opnamen zijn niet beschikbaar.

Ga naar Veelvoorkomende problemen verhelpen.

Ik kan geen verbinding maken met mijn camera's.

Ga naar Veelvoorkomende problemen verhelpen.

Ik ontvang een foutmelding: "No contact (Geen contact)".

Ga naar Veelvoorkomende problemen verhelpen.

Mijn sites verschijnen niet in mijn mobiele app.

Zorg ervoor dat u versie 4 van de AXIS Companion-mobiele app hebt.

Mijn videostream blijft hangen.

Zorg ervoor dat uw grafische kaart is bijgewerkt met de nieuwste drivers.

Veelvoorkomende problemen verhelpen

Voordat u apparaten opnieuw start, configureert of reset, wordt u aangeraden een systeemrapport op te slaan.

Zie Een systeemrapport opslaan.

1. Controleer of uw camera's en recorder voeding hebben.

2. Controleer of u verbonden bent met internet.

3. Controleer of het netwerk werkt.

4. Controleer of de camera's verbonden zijn met hetzelfde netwerk als de computer, tenzij u zich elders bevindt.

5. Werkt iets nog steeds niet?
  6. Zorg ervoor dat uw camera's, recorder en AXIS Companion-desktop-app beschikken over de nieuwste firmware- en software-updates.

Zie Firmware upgraden.

7. Start de AXIS Companion-desktop-app opnieuw.

8. Start uw camera's en recorder opnieuw.

9. Werkt iets nog steeds niet?
  10. Voer een harde reset uit op de camera's en de recorder om deze volledig terug te zetten naar de standaard fabrieksinstellingen.

Zie Een harde reset uitvoeren op een recorder.

11. Voeg de geresette camera's opnieuw toe aan uw site.

12. Werkt iets nog steeds niet?
  13. Werk uw grafische kaart bij met de nieuwste drivers.

14. Werkt iets nog steeds niet?
  15. Sla een systeemrapport op en neem contact op met Axis Technical Support.

Zie Een systeemrapport opslaan.

Firmware upgraden

Nieuwe firmware-updates bieden u nieuwe en verbeterde mogelijkheden, functionaliteiten en beveiliging.

1. Ga naar de webpagina van het hoofdapparaat.

2. Ga naar System (Systeem) > Maintenance (Onderhoud) en klik op Upgrade (Upgraden) onder Firmware upgrade (Firmware-upgrade).

3. Volg de instructies op het scherm.

Een harde reset uitvoeren op een camera

Opmerking

Een harde reset heeft geen invloed op uw opnamen.

Opmerking

Met een harde reset herstelt u alle instellingen, inclusief het IP-adres.

1. Selecteer de camera waarvoor u een harde reset wilt uitvoeren en verwijder deze van de site.

Zie Een camera van uw site verwijderen.

2. Koppel de voeding los van het apparaat.

3. Houd de bedieningsknop op het apparaat ingedrukt en sluit vervolgens de voeding weer aan.

Houd de bedieningsknop 15-30 seconden ingedrukt totdat het statusledlampje oranje knippert.

4. Laat de bedieningsknop los.

Het proces is voltooid wanneer het statusledlampje groen wordt.

Het product is nu gereset naar de standaard fabrieksinstellingen.

5. Voeg de camera opnieuw toe aan de site (zie Camera's aan uw site toevoegen).

Een harde reset uitvoeren op een recorder

WAARSCHUWING

Verplaats de recorder heel voorzichtig wanneer deze is ingeschakeld. Plotselinge bewegingen of schokken kunnen de harde schijf beschadigen.

WAARSCHUWING

Bij een harde reset wordt het opgeslagen versleutelingswachtwoord voor de harde schijf verwijderd. Als u het versleutelingswachtwoord voor een versleutelde harde schijf niet meer weet, gaan alle opnamen definitief verloren.

Opmerking

Met een harde reset reset u alle instellingen, inclusief het IP-adres.

1. Schakel de recorder uit:

Houd de aan-uitknop op de voorkant van de recorder 4-5 seconden ingedrukt totdat u een geluidssignaal hoort.

2. Wacht totdat de recorder is uitgeschakeld en draai deze vervolgens om voor toegang tot de controleknop.

3. Houd de controleknop ingedrukt. Druk op de aan/uit-knop en laat deze los om de recorder te starten. Na 15-30 seconden, wanneer het ledlampje oranje knippert, laat u de controleknop los.

4. Zet de recorder langzaam weer op zijn plaats.

5. Het proces is voltooid wanneer het statusledlampje groen wordt. Het product is gereset naar de standaard fabrieksinstellingen. Als er geen DHCP-server beschikbaar is op het netwerk, is het standaard IP-adres 192.168.0.90

6. Reset de camera's die aangesloten zijn op de recorder.

7. Als uw harde schijf versleuteld is, moet deze handmatig worden gekoppeld nadat de recorder opnieuw is ingesteld:

1. Ga naar de webpagina van het apparaat.

2. Ga naar System (Systeem) > Storage (Opslag) en klik op Mount (Koppelen).

3. Voer het versleutelingswachtwoord in dat wordt gebruikt wanneer de harde schijf wordt versleuteld.

Een systeemrapport opslaan

1. Ga in AXIS Companion naar > Save system report (Systeemrapport opslaan).

2. Wanneer u een nieuwe supportaanvraag indient bij de Axis-helpdesk, voegt u het systeemrapport toe als bijlage.

Apparaten met firmware 5.50 gebruiken

AXIS Companion ondersteunt AXIS-apparaten met firmware 5.50 of hoger. De firmwareversie 5.50 wordt echter niet langer ondersteund door Axis en kan niet worden geüpgraded. Wanneer u Axis-producten gebruikt met firmwareversie 5.50, is het belangrijk om te overwegen hoe verschillende instellingen en situaties invloed kunnen hebben op de prestaties. Een toenemend aantal aangesloten clients, inclusief audio, kan invloed hebben op de prestaties. Apparaten die werken met firmwareversie 5.50 in een AXIS Companion systeem kunnen symptomen vertonen zoals trage videobeelden of een lange reactietijd van de camera.

AXIS Companion is een pakketoplossing. Wanneer een apparaat wordt geïnstalleerd en toegevoegd aan een site, wordt het automatisch geconfigureerd voor de beste prestaties. Daarom wordt nadrukkelijk geadviseerd om standaardinstellingen te gebruiken, d.w.z. continue opname, geen videobewegingsdetectie.

Als u nog steeds prestatieverlies ondervindt, kunt u het volgende proberen om de belasting van het apparaat te verminderen:

1. Ga in AXIS Companion naar Configuratie > Camera's.

2. Klik met de rechtermuisknop op de camera die u wilt configureren, en selecteer Video Quality Settings (Instellingen videokwaliteit).

3. Verlaag de cameraresolutie van de live- en opgenomen videobeelden.

4. Verlaag de framesnelheid (FPS) van live- en opgenomen videobeelden.

Migreren van AXIS Companion Classic naar versie 4

Vereisten

Als u al AXIS Companion Classic gebruikt en wilt upgraden naar versie 4, leest u de onderstaande tabel om te controleren of uw apparaten voldoen aan de vereisten.

AXIS Companion versie 4AXIS Companion Classic
Ondersteunde productenAXIS Companion-netwerkcamera's.
AXIS Companion-oplossingen met een AXIS S3008 Recorder ondersteunen Axis-camera's en -encoders met firmware 5.50 of hoger. AXIS Companion-oplossingen zonder een AXIS S3008 Recorder ondersteunen Axis-camera's en -encoders met firmware 8.40 en hoger. Zie Apparaten met firmware 5.50 gebruiken voor meer informatie.
AXIS Companion-netwerkcamera's, Axis-netwerkcamera's en -encoders met firmware 5.50 en hoger
Opslagmedia

Axis SD-kaart

AXIS Companion Recorder

Geen ondersteuning voor NAS van derden

AXIS S3008 Recorder

Axis SD-kaart

AXIS Companion Recorder

Geselecteerde NAS-apparaten van derden

AXIS S3008 Recorder1

Ondersteuning voor meerdere gebruikersJaNee
WaarschuwingsmeldingenJaNee
Extern systeemmanagementJaNee
InternettoegangVereist tijdens systeemsetup en -management. Live en opgenomen videobeelden offline beschikbaar.Niet vereist.

1 Zie voor meer informatie over beperkingen het technisch document "Disclaimer-AXIS S3008 and AXIS Companion Classic" op axis.com/products/axis-companion-3/support

Is het nodig om versie 4 te gebruiken?

U kunt AXIS Companion Classic desgewenst blijven gebruiken. Axis blijft ondersteuning bieden voor deze versie.

Upgraden naar versie 4

Opmerking

Voor elk apparaat dat in AXIS Companion Classic is gebruikt, moet u een harde reset of herstelbewerking uitvoeren voordat u het in AXIS Companion versie 4 kunt gebruiken.

Opmerking

Bij een harde reset of herstelbewerking van een apparaat worden geen opnamen gewist.

In de installatiewizard wordt gedetecteerd of een apparaat een harde reset nodig heeft of moet worden hersteld. Vervolgens wordt u geholpen bij wat u moet doen. Als een apparaat moet worden hersteld, wordt u naar de webpagina van het apparaat geleid, waar u zich aanmeldt met de gebruikersnaam ACCAdmin en het sitewachtwoord dat u in AXIS Companion Classic hebt gebruikt.