AXIS Companion 360

Over de AXIS Companion 360

De AXIS Companion 360 is een netwerkcamera van 6 MP voor binnen die een 360° panoramische weergave van tot wel 650 m² mogelijk maakt in hoge kwaliteit. Deze panoramische minidomecamera is ideaal voor gebiedsbewaking in winkels, in kantoren en op kruispunten van gangen om activiteiten in grote gebieden te detecteren en mensen te volgen, zelfs om hoeken. De AXIS Companion-videomanagementsoftware ondersteunt dewarpen aan clientzijde en digitaal pannen, tilten en zoomen voor een optimale gebruikerservaring. De AXIS Companion 360 is zo groot als uw handpalm, gemakkelijk te installeren en beschikbaar met 3 jaar garantie. De AXIS Companion 360 is alleen compatibel met de videomanagementsoftware en mobiele app van AXIS Companion.

1. Netwerkconnector (PoE)
  2. Bedieningsknop
  3. Statusledlampje
  4. HDMI-outputconnector
  5. SD-kaartsleuf
  6. Onderdeelnummer (P/N) en serienummer (S/N)

De AXIS Companion-oplossing

AXIS Companion is een complete bewakingsoplossing die speciaal is ontwikkeld om te voldoen aan de behoefte aan kleine systemen voor basisbewakingsvereisten.

Een AXIS Companion-oplossing kan bestaan uit:

• AXIS Companion-camera's, Axis-netwerkcamera's en -encoders met firmwareversie 8.40 of hoger.

• AXIS Companion-recorders.

• Axis-systeemaccessoires, zoals geheugenkaarten en switches.

• AXIS Companion-software voor Windows-computers, mobiele apparaten en apparaten voor TV-streaming (iOS en Android).

Aan de slag met AXIS Companion

1. Opmerking

Internettoegang is vereist tijdens de systeemsetup.

2. Overzicht van de installatie:
  3. Een MyAxis-account registreren

4. De hardware installeren

5. De desktop-app installeren

6. Een site maken

7. De mobiele app installeren

Resultaat van systeeminstallatie:

• De firmware is geüpgraded op alle Axis-apparaten.

• Er is een wachtwoord ingesteld voor de apparaten.

• De opnamen zijn ingeschakeld met standaardinstellingen.

• De externe toegang is ingeschakeld.

Een MyAxis-account registreren

Registreer een MyAxis-account op axis.com/my-axis/login.

U kunt uw MyAxis-account veiliger maken door meerfactorauthenticatie of multifactorauthenticatie (MFA) te activeren. MFA is een beveiligingssysteem dat een extra verificatielaag toevoegt om zeker te zijn van de identiteit van de gebruiker.

1. MFA activeren:
  2. Log in met uw MyAxis-gebruikersgegevens.

3. Ga naar MyAxis en selecteer Account settings (Accountinstellingen) in het drop-down menu.

4. Schakel 2–Step verification (Verificatie in 2 stappen) in.

5. U wordt omgeleid naar een aanmeldingspagina.
  6. Log in met uw MyAxis-gebruikersgegevens.

7. MFA is nu actief.

1. Inloggen wanneer MFA actief is:
  2. Log in op uw MyAxis-account.

3. Er wordt een e-mail naar u verzonden.
  4. Open de e-mail en klik op Authenticate (Verifiëren).

5. Als u geen e-mail hebt ontvangen, controleert u of deze zich in uw map met ongewenste e-mail bevindt. Als deze daar niet is te vinden, neemt u contact op met IT-support.

De hardware installeren

1. Installeer uw camerahardware.

2. Verbind de recorder via de LAN-poort met uw netwerk.

3. Opmerking

Als u geen recorder heeft, heeft u een camera met een SD-kaart nodig als u videobeelden wilt kunnen opnemen.

4. Verbind de camera's met de geïntegreerde PoE-switch van de recorder of een externe PoE-switch.

5. Verbind de computer met hetzelfde netwerk als de recorder.

6. Verbind de voeding met de recorder.

7. Belangrijk

Sluit het netsnoer eerst aan op de recorder en vervolgens op het stopcontact.

8. Wacht enkele minuten totdat de recorder en de camera's zijn opgestart voordat u verdergaat.

VOORZICHTIG

Houd de recorder in een goed geventileerde omgeving en zorg voor voldoende ruimte rond de recorder om oververhitting te voorkomen.

De desktop-app installeren

1. Ga naar axis.com/products/axis-companion en klik op Download (Downloaden) om de AXIS Companion-desktop-app voor Windows te downloaden.

2. Meld u aan via uw MyAxis-account.

3. Lees de licentieovereenkomst en selecteer één van de opties om verder te gaan.

4. Sla het bestand op op een locatie naar keuze.

5. Open het bestand en klik op Run (Uitvoeren) om de installatie te starten.

6. Als u de app wilt toestaan om wijzigingen aan te brengen op uw apparaat, klikt u op Yes (Ja).

7. Selecteer de taal en klik op OK.

8. Volg de setupwizard.

Een site maken

Onder voorbehoud van wijzigingen in de gebruikersinterface.

Een site is een centraal punt voor toegang tot een bewakingsoplossing, bijvoorbeeld alle camera's in een winkel. U kunt verschillende sites bijhouden via één MyAxis-account.

Opmerking

Als u een eerdere versie van AXIS Companion hebt gebruikt, hebt u mogelijk apparaten die niet worden ondersteund in AXIS Companion versie 4. Niet-ondersteunde apparaten zijn onder andere NAS-apparaten van derden en oude Axis-apparaten met firmware die niet kan worden bijgewerkt naar 5.50 of later. De wizard informeert u over dergelijke problemen en helpt u om deze aan te pakken.

Opmerking

Sites die in een eerdere versie dan AXIS Companion versie 4 zijn gemaakt, verschijnen niet in de lijst met sites. U kunt de migratiehandleiding (beschikbaar op de webpagina voor support) lezen voor meer informatie.

1. Start de AXIS Companion-desktop-app.

2. Meld u aan met uw MyAxis-account.

3. Klik op Get started (Aan de slag).

4. Geef uw site een naam en voer uw bedrijfsnaam in.

5. Klik op Next (Volgende).

6. Selecteer de apparaten die u wilt toevoegen aan uw site.

Als apparaten met een wachtwoord beschermd zijn, moet u het wachtwoord voor de apparaten invoeren voordat u deze kunt selecteren.

7. Opmerking

Als u apparaten heeft die niet worden ondersteund, kunt u klikken op Read more (Meer lezen) om te weten te komen waarom ze niet worden ondersteund.

8. Klik op Next (Volgende).

9. Voer een wachtwoord in.

Dit wachtwoord wordt gebruikt om toegang te krijgen tot de webpagina's van het apparaat of de offline modus in de AXIS Companion-mobiele app.

10. Klik op Next (Volgende).

11. Stel de tilt-oriëntatie in door op te geven hoe de camera gemonteerd is: aan het plafond, muur of bureau.

12. Op de pagina Ready to install (Klaar om te installeren) ziet u mogelijk een lijst met camera's die moeten worden hersteld. Als dit het geval is, klikt u op de link Restore device (Apparaat herstellen) om het probleem te herstellen op de webpagina van het apparaat.

13. Klik op Finish (Voltooien) en wacht terwijl AXIS Companion de camera's configureert.

14. Opmerking

Het configureren kan enkele minuten duren.

Zie AXIS Companion-tutorials voor videotutorials over hoe aan de slag te gaan.

De mobiele app installeren

U kunt de AXIS Companion-mobiele app gebruiken om uw systeem in te stellen en het vanaf elke locatie te regelen. Realtime waarschuwingsmeldingen maken u bewust van verdachte activiteit. U kunt ook video-opnamen bekijken en exporteren.

Opmerking

Het is niet mogelijk om de AXIS Companion 360-camera te installeren met de app. U moet de camera installeren met de AXIS Companion Windows-client. Daarnaast wordt dewarpen aan de clientzijde momenteel niet ondersteund door de AXIS Companion-mobiele app.

1. Ga naar uw App Store of Google Play.

2. Zoek naar AXIS Companion 4 en download de app.

3. Open de AXIS Companion -app en meld u aan met uw AXIS-gebruiksgegevens.

Als u geen Axis-account hebt, kunt u naar axis.com/my-axis gaan om een nieuw account te registreren.

Zie AXIS Companion-tutorials om meer te weten te komen over het gebruik van de app.

Dagelijks gebruik

Toegang tot uw camera's

1. Meld u vanaf een computer of een mobiel apparaat via uw MyAxis-account aan bij AXIS Companion.

2. Voer de site in die uw camera's bevat.

Kom meer te weten via de AXIS Companion-tutorials.

Live videobeelden bekijken

Onder voorbehoud van wijzigingen in de gebruikersinterface.
  1. Ga naar

2. Selecteer de camera waarvan u de beelden wilt bekijken.

Zie de AXIS Companion-tutorials om een video te bekijken over het zoomen, pannen en maken van snapshots.

Een opname afspelen

Onder voorbehoud van wijzigingen in de gebruikersinterface.
  1. Ga naar

2. Gebruik de tijdlijn en de kalender om de opname te zoeken.

3. Selecteer de camera in de tijdlijn en verplaats de afspeelmarkering naar het gewenste tijdstip.

4. Opmerking

Wanneer u de afspeelmarkering verplaatst, wordt het videobeeld continu bijgewerkt. Zo kunt u gemakkelijk een specifiek moment in de opname vinden.

5. Klik op Play (Afspelen).

Zie de AXIS Companion-tutorials om een video te bekijken over het doorbladeren en afspelen van opnamen.

Een opname opslaan

1. Ga naar >

2. Selecteer begin- en eindtijden voor een cameraopname.

3. Selecteer de camera's waarvan u opnamen wilt opslaan.

4. Als u wilt opslaan op een USB-stick op een AXIS S3008 Recorder, schakelt u het selectievakje Save to recorder USB (Opslaan op recorder-USB) in.

5. Opmerking

Voor de eerste partitie van uw USB-apparaat moet een exFAT- of NTFS-bestandssysteem worden gebruikt.

6. Sla de opname op.

Zie de AXIS Companion-tutorials om een video te bekijken over het opslaan van opnamen.

Een opgeslagen opname afspelen

Als u een opgeslagen opname wilt afspelen, opent u deze met AXIS File Player.

Wanneer u een opname opslaat, wordt AXIS File Player opgeslagen in dezelfde map. AXIS File Player heeft een tijdlijn die toont op welk tijdstip de opname is gemaakt.

Een opgeslagen opname valideren

U kunt een opname valideren om te bevestigen dat de tijdstempel en beelden niet zijn gemanipuleerd nadat de opname voor het eerst is opgeslagen. Daartoe wordt een digitale handtekening ingesloten in het bestand wanneer u een opname opslaat. U kunt voor meer veiligheid een wachtwoord toevoegen aan de digitale handtekening.

1. Uw digitale handtekening beveiligen met een wachtwoord bij het opslaan van een opname:
  2. Ga naar > Instellingen > Bestand.

3. Selecteer Video formaat, selecteer Windows Media Format (.asf).

4. Selecteer Toon opties voor digitale handtekening bij het opslaan van opnamen.

Bij het opslaan van een opname verschijnt voortaan het venster Digitale handtekening, dat u in staat stelt om een wachtwoord te kiezen voor de handtekening.

Een opname valideren:

1. Open de opgeslagen opname met AXIS File Player.

2. Klik op Tools (Hulpmiddelen) en selecteer Verify digital signature (Digitale handtekening controleren).

3. Voer het wachtwoord in als een wachtwoord is toegepast op de handtekening, en klik op OK.

Een venster verschijnt om te informeren of de opname al dan niet geldig is.

Een snapshot maken

• Een snapshot maken van live beelden:
  • Klik op

1. Een snapshot maken van opnamen:
  2. Gebruik de tijdlijn en de kalender om de opname te zoeken.

3. Selecteer de camera in de tijdlijn en verplaats de afspeelmarkering naar het gewenste tijdstip.

4. Klik op om de onderzoekmodus te starten.

• In de onderzoekmodus kunt u de opgenomen videobeelden frame voor frame doorlopen om het exacte moment te zoeken waarop een incident gebeurd is en een snapshot te maken van dat moment.

5. Om het incident te zoeken, klikt u op de thumbnails om 30, 15, 5 of 1 frame(s) terug te spoelen (bovenste deelvenster) of vooruit te spoelen (onderste deelvenster). U kunt ook de schuifregelaar gebruiken.

6. Zodra u tevreden bent, klikt u op om een snapshot te maken.

• Voor de meeste camera's bevat het snapshot het complete camerabeeld, ongeacht het zoomniveau. Voor camera's met een gedewarped beeld is het snapshot het ingezoomde beeld.

1. Wijzig de map waarin snapshots worden opgeslagen:
  2. Ga naar > Customize (Aanpassen).

3. Wijzig de instellingen onder Snapshots (Snapshots).

De beeldinstellingen aanpassen

1. Ga naar > Cameras (Camera's).

2. Klik op > Image settings (Beeldinstellingen) voor de camera die u wilt aanpassen.

3. U kunt het beeld regelen door het aanpassen van instellingen zoals:
  • Appearance (Vormgeving)

• Exposure (Belichting)

• Overlay (Overlay)

• Day & Night (Dag en nacht)

• Privacy mask (Privacymasker)

• Focus & zoom (Focus en zoom)

Belichtingsmodus selecteren

1. Om een belichtingsmodus te selecteren, gaat u naar en selecteert u de camera in de lijst.

2. Klik op en selecteer vervolgens (of klik met de rechtermuisknop op de camera).

3. In het dialoogvenster Image settings (Beeldinstellingen) gaat u naar het tabblad Exposure (Belichting) en selecteert u één van de volgende belichtingsmodi:

• Voor de meeste gebruiksscenario's selecteert u Automatic (Automatisch) als belichting.

• Voor omgevingen met bepaalde kunstmatige verlichting, bijvoorbeeld tl-verlichting, selecteert u Flicker-free (Flikkervrij).

Selecteer dezelfde frequentie als de lichtnetfrequentie.

• Voor omgevingen met bepaalde kunstmatige verlichting en helder licht, bijvoorbeeld 's avonds buiten met tl-verlichting en zon overdags, selecteert u Flicker-reduced (Flikkerreductie).

Selecteer dezelfde frequentie als de lichtnetfrequentie.

• Om de huidige belichtingsinstellingen te vergrendelen, selecteert u Hold current (Huidige behouden).

De videokwaliteit configureren

U kunt de videokwaliteit configureren om te voldoen aan uw vereisten op het gebied van beeldkwaliteit en bandbreedtegebruik. Instellingen voor de videokwaliteit hebben invloed op opnamen op bewegingsdetectie, continue opnamen en live beelden.

1. Ga naar > Cameras (Camera's).

2. Klik met de rechtermuisknop op de camera die u wilt configureren, en selecteer Video Quality Settings (Instellingen videokwaliteit).

3. Bewerk de profielinstellingen voor:

• High (Hoog) (resoluties met een beeldbreedte hoger dan 640 pixels)

• Low (Laag) (resoluties met een beeldbreedte tot 1920 pixels)

• Opmerking

Hoge resoluties voor de lage instelling kunnen invloed hebben op de scrubbing wanneer u opnamen bekijkt.

4. Klik op OK om op te slaan.

De weergavemodus wijzigen

De AXIS Companion 360 biedt een panoramische weergave met fisheye-effect. Dewarped-weergaven keren de effecten om van geometrische vervormingen die worden veroorzaakt door fisheyelenzen.

Opmerking

Bij aansluiting op een monitor via HDMI wordt het beeld niet beïnvloed door de geselecteerde weergavemodus.

1. Ga naar en klik met de rechtermuisknop op de live beelden.

2. Selecteer Dewarped views (Dewarped-weergaven) en kies één van de opties:

• Overview (Overzicht) — Toont een hemisferisch beeld. Deze weergave toont het beeld in zijn onverwerkte formaat, zoals vastgelegd door de fisheyelens.

• Panorama (Panorama) — Toont een brede panoramische weergave.

• Double panorama (Dubbel panorama) — Toont twee brede panoramische weergaven.

• Quad view (Quadweergave) — Toont een in vieren gesplitste weergave.

Deze tabel toont de weergavemodi en perspectieven die beschikbaar zijn voor de verschillende tilt-oriëntaties:

View \ Orientation (Weergave \ Oriëntatie)Ceiling (Plafond)Wall (Muur)Desk (Bureau)
Overview (Overzicht)XXX
PanoramaXXX
Double panorama (Dubbele panorama)X-X
QuadX-X

Videobewegingsdetectie configureren

In vergelijking met continue opnamen levert alleen opnemen bij bewegingsdetectie aanzienlijke besparingen op qua schijfruimte en bandbreedte.

Als de bewegingsdetectie te vaak wordt geactiveerd, kunt u de instellingen aanpassen om delen van de weergave of bepaalde typen gebeurtenissen te negeren.

Onder voorbehoud van wijzigingen in de gebruikersinterface.
  1. Ga in AXIS Companion naar > Cameras (Camera's).

2. Zorg ervoor dat de camera is ingeschakeld in de kolom Motion detection (Bewegingsdetectie).

3. Klik op voor een camera en selecteer Motion recording (Opname op bewegingsdetectie).

4. In het dialoogvenster Motion recording (Opname op bewegingsdetectie) klikt u op Settings (Instellingen).

5. Kies welk deel van de cameraweergave u wilt insluiten in de bewegingsdetectie:

• Bewerk het donkere gebied dat moet worden ingesloten voor bewegingsdetectie.

• Selecteer Exclude area (Gebied uitsluiten) om een gebied te tekenen dat moet worden uitgesloten van bewegingsdetectie.

• Opmerking

Voor sommige cameramodellen kunt u alleen vierkanten tekenen, voor andere modellen ook complexe veelhoeken.

6. Vouw Advanced (Geavanceerd) uit om de instellingen van de filters aan te passen.

• Small objects filter (Filter voor kleine objecten): hiermee negeert u kleine objecten, zoals dieren.

• Swaying objects filter (Filter voor door de wind bewegende objecten): hiermee negeert u objecten die alleen binnen een korte afstand bewegen, zoals bomen of vlaggen als het waait.

• Opmerking

Het filter voor bewegende objecten is niet voor alle cameramodellen beschikbaar.

• Short-lived objects filter (Filter voor kort verschijnende objecten): hiermee negeert u objecten die slechts gedurende korte tijd worden weergegeven, zoals de lichtbundels van passerende auto's of snelle schaduwen.

7. Klik twee keer op OK.

Meldingen instellen

U kunt AXIS Companion een melding naar uw mobiele app sturen wanneer bepaalde typen beweging in een cameraweergave plaatsvinden.

• De bewegingstriggers zijn gebaseerd op de volgende ACAPs:
  • AXIS Video Motion Detection

• AXIS Fence Guard

1. Workflow:
  2. Controleer of de ACAP is geactiveerd in uw apparaat.

3. Ga in AXIS Companion naar > Events (Gebeurtenissen) en selecteer een ACAP.

4. Configureer een schema voor wanneer u meldingen wilt ontvangen.

5. Selecteer onder Activation (Activering) de camera's waarvan u meldingen wilt ontvangen.

Meldingen ontvangen op uw mobiele apparaat:

• Push-meldingen worden naar uw mobiele app verzonden als u met uw MyAxis-account bent ingelogd op uw mobiele apparaat.

• Als u bij het installeren van de AXIS Companion 4-mobiele app wordt gevraagd of u meldingen wilt ontvangen, dient u dit te accepteren. Als u de meldingen later wilt deactiveren, gaat u naar de instellingen van uw mobiele apparaat, selecteert u de AXIS Companion 4-app en schakelt u de meldingen uit.

1. Meldingen in- of uitschakelen in de mobiele app:
  2. Ga naar > Notifications (Meldingen).

3. Schakel Motion detection (Bewegingsdetectie) in of uit.

Wanneer een melding wordt verzonden, verschijnt deze als een pop-upbericht op uw mobiele apparaat. Tik op het bericht om de beelden van de lopende gebeurtenis af te spelen.

Een gebruiker toevoegen

Onder voorbehoud van wijzigingen in de gebruikersinterface.
  1. Ga naar > Users (Gebruikers).

2. Klik op Add... (Toevoegen...).

3. Voer een e-mailadres in, selecteer een toegangsniveau en klik vervolgens op OK.

4. De volgende toegangsniveaus zijn beschikbaar:
  5. Administrator
    Volledige toegang
    Operator
    Kan opnamen en live beelden bekijken, maar kan geen wijzigingen aanbrengen aan de site
    Viewer
    Kan alleen toegang krijgen tot live beelden

Offline modus activeren

Als u AXIS Companion uitvoert terwijl er geen verbinding met internet is, kunt u naar de offline modus gaan. Dit maakt Live view (Live beeld) en Recordings (Opnamen) lokaal beschikbaar. U kunt echter geen toegang krijgen tot het menu Configuration (Configuratie) wanneer de internetverbinding down is.

• Offline modus activeren:
  • Klik op > Site (Site) en schakel Offline mode (Offline modus) in.

Opmerking

U kunt live beeld en afspelen alleen gebruiken in de offline-modus. Voor alle andere bewerkingen hebt u internetverbinding nodig.

De pc die in de offline-modus toegang heeft tot de site moet zijn verbonden met hetzelfde subnet als de camera's. U kunt de offline-modus niet gebruiken als een van de netwerken waarmee de pc verbonden is, toegang heeft tot internet.

Als u toegang wilt krijgen tot de site zonder internetverbinding, moet u ervoor zorgen dat offline-modus is ingeschakeld voordat u offline gaat werken.

Als u een site wilt maken en instellen, moeten uw computer en alle apparaten toegang tot internet hebben.

De mobiele app gebruikt hetzelfde wachtwoord als was ingesteld voor het apparaat toen de site werd gemaakt.

Voor websites die vooral offline worden gebruikt, wordt aangeraden een statische IP- of DHCP-reservering in te stellen.

Meldingen worden niet verzonden tijdens de offline-modus.

U hebt toegang tot internet nodig om een volledig systeemrapport te kunnen krijgen.

Videobeelden weergeven op een extern beeldscherm

Onder voorbehoud van wijzigingen in de gebruikersinterface.
  • Wat u nodig hebt:
  • Een Apple TV- of Android TV-apparaat.

• De AXIS Companion 4-app moet geïnstalleerd zijn op uw mobiele apparaat.

• De AXIS Companion TV-app moet vanuit de App Store of Google Play geïnstalleerd zijn op uw Apple TV- of Android TV-apparaat.

• Uw camera's, mobiele app en tv-app moeten allemaal met hetzelfde lokale netwerk zijn verbonden.

• AppleTV 4 en NVIDIA Shield met Android 6 of hoger.

1. U gaat als volgt te werk:
  2. Open de AXIS Companion 4-mobiele app en log in.

3. Ga naar Devices (Apparaten) > en selecteer uw externe beeldscherm.

4. Opmerking

Het kan enkele seconden duren voordat het pictogram verschijnt.

5. Selecteer de camera's waarvan u de beelden wilt tonen op uw externe beeldscherm.

6. Tik op en wacht totdat de configuratie is voltooid.

7. U kunt één camera tegelijk weergeven of een gesplitste weergave met maximaal 16 camera's maken.

8. Wanneer de AXIS Companion 4 TV-app wordt geopend, leest u de instructies op het scherm over hoe u kunt navigeren in de app.

Videobeelden tonen op een HDMI-beeldscherm

Het product kan worden aangesloten op een HDMI-beeldscherm en videobeelden uitzenden naar dat beeldscherm zonder dat een netwerkverbinding nodig is. Het beeldscherm kan ofwel worden gebruikt voor bewaking ofwel als confrontatiemonitor, bijv. in een winkel.

1. Sluit een externe monitor aan via de HDMI-connector.

De HDMI-output wordt standaard ingeschakeld met de volgende configuratie:

• Gespiegeld beeld

• Videobron op basis van tilt-oriëntatie

• Tilt-oriëntatieHDMI-videobron
    Ceiling (Plafond)Quad view (Quadweergave)
    Desk (Bureau)Quad view (Quadweergave)
    Wall (Muur)Panorama

Zie De standaard HDMI-output configureren om de standaard HDMI-output te configureren.

De standaard HDMI-output configureren

Gespiegeld beeld

1. Om het gespiegelde beeld te wijzigen, gaat u naar en selecteert u Camera (Camera) en Camera properties (Camera-eigenschappen)

2. Klik op de adreslink om de ingebouwde webpagina van de camera te openen.

3. Log in met gebruikersnaam ACCAdmin en het sitewachtwoord.

4. Op de webpagina van de camera gaat u naar Settings > Stream > Orientation (Instellingen > Streamen > Oriëntatie) en schakelt u de knop Mirror (Spiegelen) in of uit.

HDMI-videobron

Wanneer de tilt-oriëntatie wordt ingesteld, wordt de HDMI-videobron standaard geconfigureerd. Zie tabel:

Tilt-oriëntatieHDMI-videobron
Ceiling (Plafond)Quad view (Quadweergave)
Desk (Bureau)Quad view (Quadweergave)
Wall (Muur)Panorama
Opmerking

Het configureren van de HDMI-videobron vereist dat het beeldkanaal wordt bijgewerkt. Om ervoor te zorgen dat die instelling wordt toegepast, wacht u 10 seconden voordat u de videobron instelt.

1. Om de HDMI-videobron te configureren, gaat u naar en selecteert u Camera (Camera) en Camera properties (Camera-eigenschappen)

2. Klik op de adreslink om de ingebouwde webpagina van de camera te openen.

3. Log in met gebruikersnaam ACCAdmin en het sitewachtwoord.

4. Op de webpagina van de camera gaat u naar Settings > Stream > HDMI (Instellingen > Streamen > HDMI) en selecteert u de bron.

Over overlays

Opmerking

Beeld- en tekstoverlays worden niet weergegeven in een videostream via HDMI.

Overlays worden weergegeven boven op de videostream. Ze worden gebruikt om extra informatie zoals een tijdstempel te kunnen tonen tijdens opnamen of tijdens het installeren en configureren van het product.

Een smalle ruimte bewaken

Gebruik het Corridor Format voor een betere benutting van het volledige gezichtsveld in een lange en smalle ruimte, bijvoorbeeld een trap, hal, weg of tunnel.

1. Stel de camera of de lens ervan in op een verticaal gezichtsveld.

2. Ga in AXIS Companion naar > Cameras (Camera's).

3. Op de rij van de camera die u wilt aanpassen, klikt u op > Image settings (Beeldinstellingen).

4. Op het tabblad Appearance (Vormgeving) selecteert u een geschikte hoek voor Orientation (Oriëntatie).

5. Klik op Close (Sluiten).

Verbinding maken met een door station (video-intercom)

U kunt een door station verbinden met zowel uw AXIS Companion-desktop-app als de mobiele app. Dit maakt het voor u mogelijk om oproepen te beantwoorden, een deur te ontgrendelen en videobeelden van een door station te bekijken met uw mobiele apparaat.

Opmerking

Als u een deur wilt ontgrendelen, moet uw door station goed verbonden zijn met het elektronische slot van de deur. De documentatie voor uw door station bevat informatie over hoe u deze verbinding juist tot stand brengt. Ga naar axis.com/products/access-control/network-door-stations om de documentatie voor uw door station te zoeken.

Opmerking

Zorg ervoor dat een door station verbonden is met hetzelfde netwerk als uw computer. Anders wordt het niet weergegeven in de lijst met apparaten in uw AXIS Companion-apps.

Uw desktop-app verbinden met een door station (video-intercom)

1. Ga in de AXIS Companion-desktop-app naar > Cameras (Camera's).

2. Klik op Add devices (Apparaten toevoegen) en voeg een door station toe.

U kunt nu het door station beantwoorden met uw AXIS Companion-desktop-app.

Uw mobiele app verbinden met een door station (video-intercom)

1. Uw desktop-app verbinden met een door station (video-intercom).

2. Start de AXIS Companion 4-mobiele app.

3. Log in bij het MyAxis-account dat u gebruikt voor de desktop-app.

U kunt nu een door station beantwoorden met uw AXIS Companion 4-mobiele app.

1. Andere gebruikers toegang verlenen tot een door station:
  2. Ga vanuit de AXIS Companion-desktop-app naar > Users (Gebruikers).

3. Nodig de gebruiker uit voor de site.

1. Oproepen van een door station uitschakelen:
  2. Ga in de AXIS Companion 4-mobiele app naar User (Gebruiker).

3. Ga naar Notifications (Meldingen) en schakel Door station calls (Door station-oproepen) uit.

Camera's aan uw site toevoegen

1. Verbind de camera's met de geïntegreerde PoE-switch van de recorder of een externe PoE-switch.

2. Ga naar > Cameras (Camera's).

3. Klik op Add devices (Apparaten toevoegen).

4. Selecteer de apparaten die u wilt toevoegen aan uw site.

Als apparaten met een wachtwoord beschermd zijn, moet u het wachtwoord voor de apparaten invoeren voordat u deze kunt selecteren.

5. Opmerking

Als u apparaten heeft die niet worden ondersteund, kunt u klikken op Read more (Meer lezen) om te weten te komen waarom ze niet worden ondersteund.

6. Klik op Next (Volgende).

7. Voer een wachtwoord in.

Dit wachtwoord wordt gebruikt om toegang te krijgen tot de webpagina's van het apparaat of de offline modus in de AXIS Companion-mobiele app.

8. Klik op Next (Volgende).

9. Stel de tilt-oriëntatie in door op te geven hoe de camera gemonteerd is: aan het plafond, muur of bureau.

10. Op de pagina Ready to install (Klaar om te installeren) ziet u mogelijk een lijst met camera's die moeten worden hersteld. Als dit het geval is, klikt u op de link Restore device (Apparaat herstellen) om het probleem te herstellen op de webpagina van het apparaat.

11. Klik op Finish (Voltooien) en wacht terwijl AXIS Companion de camera's configureert.

12. Opmerking

Het configureren kan enkele minuten duren.

Een camera van uw site verwijderen

1. Ga naar > Cameras (Camera's).

2. Op de rij van de camera die u wilt verwijderen, klikt u op > Remove (Verwijderen).

3. Als de camera nog opnamen maakt, selecteert u Stop motion and continuous recording (Stop-motion en continue opname) om opnamen te stoppen.

4. Klik op OK.

Probleemoplossing

Ledlampjes

StatusledIndicatie
Gedoofd

Verbinding en normale werking.

Groen

Brandt bij normale werking 10 seconden continu groen nadat het opstarten is voltooid.

Oranje

Continu tijdens het opstarten. Knippert tijdens het uitvoeren van een firmware-upgrade of het resetten naar de standaard fabrieksinstellingen.

Oranje/rood

Knippertje oranje/rood als de netwerkverbinding niet beschikbaar is of verbroken.

Rood

Mislukte firmware-upgrade.

SD-kaartsleuf

LET OP
  • Risico op schade aan SD-kaart. Gebruik geen scherpe gereedschappen, metalen objecten of overmatige kracht bij het plaatsen of verwijderen van de SD-kaart. Gebruik uw vingers om de kaart te plaatsen en te verwijderen.
  • Risico op gegevensverlies en beschadigde opnamen. Verwijder de SD-kaart niet terwijl het product actief is. Op de webpagina van het product ontkoppelt u de SD-kaart voordat u deze verwijdert.

Dit product ondersteunt microSD-/microSDHC-/microSDXC-kaarten.

Zie axiscompanion.com voor aanbevelingen over SD-kaarten.

microSD-, microSDHC- en microSDXC-logo's zijn handelsmerken van SD-3C LLC. microSD, microSDHC en microSDXC zijn handelsmerken of gedeponeerde handelsmerken van SD-3C LLC in de Verenigde Staten, in andere landen of zowel in de Verenigde Staten als in andere landen.

Knoppen

Bedieningsknop

Technische problemen, aanwijzingen en oplossingen

ProbleemOplossing

Ik heb geen live beelden.

Ga naar Veelvoorkomende problemen verhelpen.

Mijn opnamen zijn niet beschikbaar.

Ga naar Veelvoorkomende problemen verhelpen.

Ik kan geen verbinding maken met mijn camera's.

Ga naar Veelvoorkomende problemen verhelpen.

Ik ontvang een foutmelding: "No contact (Geen contact)".

Ga naar Veelvoorkomende problemen verhelpen.

Mijn sites verschijnen niet in mijn mobiele app.

Zorg ervoor dat u versie 4 van de AXIS Companion-mobiele app hebt.

Mijn videostream blijft hangen.

Zorg ervoor dat uw grafische kaart is bijgewerkt met de nieuwste drivers.

Veelvoorkomende problemen verhelpen

Voordat u apparaten opnieuw start, configureert of reset, wordt u aangeraden een systeemrapport op te slaan.

Zie Een systeemrapport opslaan.

1. Controleer of uw camera's en recorder voeding hebben.

2. Controleer of u verbonden bent met internet.

3. Controleer of het netwerk werkt.

4. Controleer of de camera's verbonden zijn met hetzelfde netwerk als de computer, tenzij u zich elders bevindt.

5. Werkt iets nog steeds niet?
  6. Zorg ervoor dat uw camera's, recorder en AXIS Companion-desktop-app beschikken over de nieuwste firmware- en software-updates.

Zie Firmware upgraden.

7. Start de AXIS Companion-desktop-app opnieuw.

8. Start uw camera's en recorder opnieuw.

9. Werkt iets nog steeds niet?
  10. Voer een harde reset uit op de camera's en de recorder om deze volledig terug te zetten naar de standaard fabrieksinstellingen.

Zie Een harde reset uitvoeren op een camera.

Zie Een harde reset uitvoeren op een recorder.

11. Voeg de geresette camera's opnieuw toe aan uw site.

12. Werkt iets nog steeds niet?
  13. Werk uw grafische kaart bij met de nieuwste drivers.

14. Werkt iets nog steeds niet?
  15. Sla een systeemrapport op en neem contact op met Axis Technical Support.

Zie Een systeemrapport opslaan.

Firmware upgraden

Nieuwe firmware-updates bieden u nieuwe en verbeterde mogelijkheden, functionaliteiten en beveiliging.

1. Ga naar de webpagina van het hoofdapparaat.

2. Ga naar System (Systeem) > Maintenance (Onderhoud) en klik op Upgrade (Upgraden) onder Firmware upgrade (Firmware-upgrade).

3. Volg de instructies op het scherm.

Een harde reset uitvoeren op een camera

Opmerking

Een harde reset heeft geen invloed op uw opnamen.

Opmerking

Met een harde reset herstelt u alle instellingen, inclusief het IP-adres.

1. Selecteer de camera waarvoor u een harde reset wilt uitvoeren en verwijder deze van de site.

Zie Een camera van uw site verwijderen.

2. Koppel de voeding los van het apparaat.

3. Houd de bedieningsknop op het apparaat ingedrukt en sluit vervolgens de voeding weer aan.

Houd de bedieningsknop 15-30 seconden ingedrukt totdat het statusledlampje oranje knippert.

4. Laat de bedieningsknop los.

Het proces is voltooid wanneer het statusledlampje groen wordt.

Het product is nu gereset naar de standaard fabrieksinstellingen.

5. Voeg de camera opnieuw toe aan de site (zie Camera's aan uw site toevoegen).

Een harde reset uitvoeren op een recorder

WAARSCHUWING

Verplaats de recorder heel voorzichtig wanneer deze is ingeschakeld. Plotselinge bewegingen of schokken kunnen de harde schijf beschadigen.

WAARSCHUWING

Bij een harde reset wordt het opgeslagen versleutelingswachtwoord voor de harde schijf verwijderd. Als u het versleutelingswachtwoord voor een versleutelde harde schijf niet meer weet, gaan alle opnamen definitief verloren.

Opmerking

Met een harde reset reset u alle instellingen, inclusief het IP-adres.

1. Schakel de recorder uit:

Houd de aan-uitknop op de voorkant van de recorder 4-5 seconden ingedrukt totdat u een geluidssignaal hoort.

2. Wacht totdat de recorder is uitgeschakeld en draai deze vervolgens om voor toegang tot de controleknop.

3. Houd de controleknop ingedrukt. Druk op de aan/uit-knop en laat deze los om de recorder te starten. Na 15-30 seconden, wanneer het ledlampje oranje knippert, laat u de controleknop los.

4. Zet de recorder langzaam weer op zijn plaats.

5. Het proces is voltooid wanneer het statusledlampje groen wordt. Het product is gereset naar de standaard fabrieksinstellingen. Als er geen DHCP-server beschikbaar is op het netwerk, is het standaard IP-adres 192.168.0.90

6. Reset de camera's die aangesloten zijn op de recorder.

Zie Een harde reset uitvoeren op een camera.

7. Als uw harde schijf versleuteld is, moet deze handmatig worden gekoppeld nadat de recorder opnieuw is ingesteld:

1. Ga naar de webpagina van het apparaat.

2. Ga naar System (Systeem) > Storage (Opslag) en klik op Mount (Koppelen).

3. Voer het versleutelingswachtwoord in dat wordt gebruikt wanneer de harde schijf wordt versleuteld.

Een systeemrapport opslaan

1. Ga in AXIS Companion naar > Save system report (Systeemrapport opslaan).

2. Wanneer u een nieuwe supportaanvraag indient bij de Axis-helpdesk, voegt u het systeemrapport toe als bijlage.

Ruis reduceren in lichtomstandigheden met weinig licht

Om ruis te reduceren in omstandigheden met weinig licht, kunt u één of meer van de volgende instellingen aanpassen:

• Stel de belichtingsmodus in op de automatische modus.

• Opmerking

Een hoge waarde voor de max. sluitertijd kan resulteren in bewegingsonscherpte.

• Om de sluitertijd te vertragen, stelt u de max. sluitertijd in op de hoogst mogelijke waarde.

• Reduceer scherpte in het beeld.

Videoresolutie selecteren

Wanneer op de camera de opnamemodus "Dewarp 16:9 (HDMI)" wordt ingesteld, zijn de beschikbare resoluties beperkt. Zie tabel voor de verschillende resoluties die beschikbaar zijn voor de AXIS Companion 360-camera.

Hoge resolutie1920x1920
Lage resolutie480x480, 640x640
  1. Om een videoresolutie te selecteren, gaat u naar > .

2. Selecteer Video Quality Settings (Instellingen videokwaliteit).

De tilt-oriëntatie wijzigen

Opmerking

Een harde reset van de camera is vereist om de tilt-oriëntatie te wijzigen.

1. Om de tilt-oriëntatie te resetten, verwijdert u de camera van de site. Zie Een camera van uw site verwijderen

2. Reset de camera. Zie Een harde reset uitvoeren op een camera

3. Voeg de camera opnieuw toe aan de site en selecteer de tilt orientation (tilt-oriëntatie). Zie Camera's aan uw site toevoegen.